گرفتن ایزو

گرفتن ایزو نقطه ابتدایی مسیر بهبود مستمر فرایندها، بهینهسازی عملکرد سیستم و تضمین کیفیت و سلامت خدمات یا محصولات یک کسبوکار است. گواهینامه ایزو به تمام جنبههای کسبوکار، از جمله فروش و بازاریابی، برنامهریزی استراتژیک، مشارکت و تعهد کارکنان و غیره نظارت دارد. کسبوکار شما با اخذ ایزو برای ورود به بازارهای گستردهتر آماده میشود. برای گرفتن گواهینامه ایزو باید به یک مرجع صدور معتبر مراجعه کنید. این مراجع، صدور را تحت نظر یک نهاد اعتباربخشی بینالمللی انجام میدهند.


آنچه در این مطلب میخوانید:
ایزو چیست؟
سازمان بینالمللی استاندارد (International Organization for Standardization) با نام سازمان ایزو شناخته میشود. این سازمان یک نهاد مستقل بینالمللی است که وظیفه تدوین الزامات و استانداردهایی برای تضمین کیفیت و سلامت محصولات و خدمات، ایمنی کارکنان، حفاظت از محیطزیست و غیره را برعهده دارد.
صنایع مختلف به کمک این استانداردها میتوانند معیارهای شناخته شده بینالمللی را برای کیفیت و ایمنی اجرا کنند. همچنین به مشتریان و همکارها اطمینان بدهند ادعاهایشان در مورد سطح تولیدات و خدماتشان از اعتبار کافی برخوردار است.
البته سازمان ایزو وظیفه صدور گواهینامه برای مجموعههای مختلف را بر عهده مراجع صدور گذاشته است. مرجع صدور گواهینامه (CB) شخص ثالثی مستقل است که زیر نظر یک مجموعه اعتباربخشی بینالمللی فعالیت دارد. CB با صدور گواهینامه برای یک کسبوکار نشان میدهد مجموعه موردنظر از استانداردهای تعیین شده توسط سازمان بینالمللی استاندارد پیروی میکند.
برای مشاوره رایگان با تلفن های ۳۳۴۴۷۷۶۵-۰۲۳ و ۳۳۴۴۷۷۶۶-۰۲۳ تماس بگیرید.
اهمیت گرفتن ایزو
یکی از راههای ارتقای کیفیت محصولات و خدمات و حفظ ثبات برای مطرح شدن در بازارهای جهانی، اخذ گواهینامههای ایزو است. صدور ایزو توسط یک نهاد شخص ثالث به نام مرجع صدور، زیر نظر یک نهاد اعتباربخشی بینالمللی انجام میشود.
اخذ ایزو نشان میدهد شرکت شما مطابق با یکی از استانداردهای منتشر شده توسط سازمان بینالمللی استاندارد (ISO) اداره میشود و پیادهسازی الزامات این استانداردها با سادهسازی فرایندها و کاهش خطاها، به گسترش کسبوکار شما و جلب اعتماد مشتریها و ذینفعان کمک میکند.

گواهینامههای ایزو مناسب برای سازمان شما
تاکنون استانداردهای بسیاری برای حوزهها و صنایع مختلف منتشر شده است که همه زمینهها را، از مدیریت کیفیت گرفته تا سیستمهای مدیریت زیستمحیطی و مدیریت انرژی پوشش میدهد. زمانی که یک کسبوکار دنبال گرفتن ایزو است، باید استانداردی را انتخاب کند که بیشترین ارتباط را با عملیات و محصولاتش دارد؛ شما باید با انواع گواهینامهها و الزامات آنها آشنا شوید تا بتوانید استانداردهای مناسب سازمان خود را تشخیص دهید. در این زمینه میتوانید از راهنماییهای کارشناسان مرجع صدور موردنظرتان نیز استفاده کنید.
برخی استانداردهای ایزو تخصصی هستند و به درد صنایع بهخصوصی میخورند. بهعنوانمثال، استاندارد ISO 34101 1:2019 الزاماتی برای صنعت دانه کاکائو تعیین میکند، استاندارد ISO/IEC 80079 34 الزاماتی برای تولید در اتمسفرهای انفجاری ارائه میدهد و ISO 3834 استانداردی است که روی الزامات کیفی جوشکاری فلزی نظارت دارد.
سایر استانداردهای ایزو عمومیتر هستند. این استانداردها روی بهبود پارامترهای کلی تمرکز دارند و برای هر کسبوکاری، صرفنظر از زمینه فعالیت آن قابل اخذ و پیادهسازی هستند. به عنوان مثالی از استانداردهای عمومی میتوان به انواع استانداردهای سیستمهای مدیریت، مثل ایزو ۹۰۰۱ (استاندارد سیستم مدیریت کیفیت)، ایزو ۱۴۰۰۱ (استاندارد سیستم مدیریت محیطزیست) و ایزو ۱۰۰۰۴ (استاندارد رضایتمندی مشتریان) اشاره کرد.
شرایط گرفتن ایزو
هریک از استانداردهای ایزو الزاماتی برای فرایندها و محصولات تعیین میکنند. به عنوان شرط اصلی برای اخذ گواهینامه ایزو، سازمانها باید این الزامات را رعایت کنند. طی کردن مراحل زیر میتواند به یک کسبوکار کمک کند برای فراهم کردن شرایط دریافت گواهینامه ایزو و پیادهسازی الزامات آن آماده شود:
بررسی میزان تاثیر دریافت ایزو روی سیستم
- برای انجام یک بررسی جامع داخلی برنامهریزی کنید.
- میزان اثربخشی فرایندها و انطباق با الزامات استاندارد بررسی کنید، با افراد مصاحبه و نتایج و سوابق را ثبت کنید.
- نقاط قوت و ضعف سیستم مدیریت را شناسایی و در گزارش مستند کنید.
- در صورت لزوم اقدامات اصلاحی یا پیشگیرانه انجام دهید.
مستندسازی سیستم مدیریت
- فرایندهای اصلی تولیدی یا تجاری خود را شناسایی کنید.
- مستنداتی مثل بیانیههای خطمشی، اهداف، راهنماها، دستورالعملهای کاری، شرح وظایف و فرمها ایجاد کنید که متناسب با نیازهای کسبوکار شما تدوین یا شخصیسازی شده باشد.
- کارکنان را به توسعه اسناد و پشتیبانی از سیاستهای تعریف شده تشویق کنید.
- اسناد را بررسی، تأیید و بین کارکنان و ذینفعان توزیع کنید.
ثبت درخواست برای گرفتن ایزو
- یک مرجع صدور معتبر و مناسب انتخاب کنید.
- اسناد سیستم مدیریت خود را برای بررسی برای اطمینان از مطابقت با استانداردهای قابلاجرا برای مرجع صدور ارسال کنید.
- در صورت نیاز سیستم را برای بررسی توسط ممیز خارجی آماده کنید تا تأیید شود که الزامات استاندارد و سیستم مدیریت موردنظر به طور مؤثر اجرا شده است.
پیادهسازی ایزو و تداوم رعایت الزامات
- اطمینان حاصل کنید که رویهها طبق مستندات انجام میشوند.
- اطمینان حاصل کنید که کارکنان برای وظایفی که انجام میدهند، بهدرستی آموزش دیدهاند.
- سیستمهای ثبت و گزارشدهی مؤثر ایجاد کنید.
- در صورت امکان با استفاده از دادههای قابلاندازهگیری، اثربخشی فرایندهای خود را کنترل کنید.
- برای ایجاد بهبود در زمینهها و فرایندهای موردنیاز اقدام کنید.

هزینه دریافت گواهینامه ایزو چقدر است؟
هزینه صدور گواهینامه ایزو برای یک سازمان به عوامل متعددی مثل نوع گواهینامه موردنظر، حجم و پیچیدگی فعالیتهای سازمان، تعداد کارمندان و واحدها، نوع محصول تولیدی و غیره بستگی دارد؛ به همین دلیل اعلام هزینه گرفتن ایزو بدون بررسی سازمان موردنظر کار دشواری است.
برخی مراجع صدور برای کمک به مشتریان در تصمیمگیری، برای شرکتهای کوچک و متوسط، قیمتهای پایه استانداردهای ایزو را اعلام کردهاند؛ اما شرکتهای بزرگ (با پرسنل حدوداً بیشتر از ۱۰۰ نفر) باید فرم اطلاعات شرکت را پر کنند تا قیمت دقیق صدور گواهینامه موردنظر به آنها اعلام شود.
جمعبندی
گرفتن ایزو برای یک سازمان یا شرکت اهمیت بسیاری دارد. این گواهینامهها، به عنوان استانداردهای بینالمللی در حوزههای مختلف شناخته میشوند و نشان میدهند که سازمان تعهد خود را نسبت به کیفیت، مدیریت محیطزیست، ایمنی و سایر استانداردهای مرتبط بهبود داده است.
همچنین به شرکتها اعتبار بینالمللی، اعتماد مشتریان و جامعه، بهبود عملکرد سازمانی، رقابتپذیری در بازار و دستیابی به بازارهای جدید را میبخشند.
سوالات متداول
در این مقاله بررسی کردیم که با گرفتن گواهینامه ISO، سازمان میتواند نشان دهد که تمام فرآیندها و سیستمهای خود را بر اساس استانداردهای جهانی ارتقا داده است و بر حفظ کیفیت و بهبود مداوم تمرکز دارد. در ادامه به برخی از سوالات متداول در این باره پاسخ میدهیم:
دریافت گواهینامه ISO نشان دهنده تعهد شرکت به کیفیت و استانداردهای بینالمللی است. این باعث میشود که مشتریان و سایر ذینفعان به شرکت اعتماد کنند و مطمئن باشند که محصولات و خدماتی که ارائه میدهد، مطابق با استانداردهای معتبر هستند.
مدارک اخذ ایزو برای گواهینامههای مختلف متفاوت است، اما این مدارک در حالت کلی شامل دو دسته مدارک فنی و تخصصی و مدارک حقوقی و ثبتی میشوند.
انواع ایزو قابل اخذ برای کسبوکارهای مختلف، دامنه گستردهای دارد. کسبوکارها باید استانداردی را انتخاب کنند که بیشترین ارتباط را با عملیات و محصولاتشان دارد.
از کجا گواهینامه ایزو بگیریم؟
اولین نکتهای که برای دریافت گواهینامه انواع استانداردها باید به آن توجه داشته باشید این است که گواهینامهای معتبر است که از مراجع صدور تحت اعتبار IAF یا ASCB صادر شود. پیش از عقد قرارداد و دریافت گواهینامه حتما بررسی کنید که نام مرجع صدور در لیست منتشر شده در سایت نهادهای نامبرده قابل مشاهده باشد؛ در غیر این صورت گواهی فاقد اعتبار خواهد بود.
دومین نکته مهمی که باید به آن توجه کنید این است که برای دریافت خدمات مشاوره یا صدور باید به دفتری مراجعه کنید که دارای پروانه و مجوز رسمی دولتی در آن حیطه باشد تا امکان پیگیری و استیفای حقوق در صورت بروز هر گونه مشکل برای شما محفوظ بماند.
در صورت نیاز به هرگونه مشاوره و راهنمایی جهت دریافت گواهینامه ایزو معتبر میتوانید از خدمات مشاوره رایگان مجموعه EIQM CET از طریق تماس با ما بهره ببرید.

گواهینامههای ایزومشاهده همه
-
ایزو ۹۰۰۱ (استاندارد مدیریت کیفیت)
-
ایزو ۱۴۰۰۱ (استاندارد مدیریت زیست محیطی)
-
ایزو ۴۵۰۰۱ (استاندارد مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی)
-
گواهینامه OHSAS 18001 (استاندارد مدیریت ایمنی و بهداشت حرفهای)
-
گواهینامه HSE (سیستم مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست)
-
گواهینامه IMS (ایزو ۹۰۰۱ – ایزو ۱۴۰۰۱ – ایزو ۴۵۰۰۱)
-
ایزو ۲۲۰۰۰ (استاندارد مدیریت ایمنی مواد غذایی)
-
گواهینامه HACCP (سیستم مدیریت ایمنی و مخاطرات صنایع غذایی)
-
گواهینامه GMP (روشهای خوب تولید)
-
ایزو ۱۰۰۰۴ (استاندارد رضایتمندی مشتریان)
مقالات ایزومشاهده همه
-
ایمنی کارگاه یا workplace safety
۱۳ آذر ۱۴۰۲ -
ایزو ۱۶۰۵۰ – استاندارد آجیل و خشکبار
۱۲ آذر ۱۴۰۲ -
چرخه دمینگ یا چرخه PDCA – ابزاری برای بهبود مستمر
۱۱ آذر ۱۴۰۲ -
ایزو ۲۰۸۱۵ –تضمین تولید و مدیریت قابلیت اطمینان در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی
۹ آذر ۱۴۰۲ -
مشاور مدیریت کیست؟ شرح خدمات مشاوره مدیریت
۸ آذر ۱۴۰۲ -
ایزو ۲۲۷۱۶ – استاندارد شیوههای تولید خوب برای لوازم آرایشی
۷ آذر ۱۴۰۲ -
تجزیه و تحلیل پاپیون: حلکردن پیچیدگیها با شیوهای نوین
۶ آذر ۱۴۰۲ -
ایزو TC 106 – کمیته فنی استانداردهای دندانپزشکی
۵ آذر ۱۴۰۲ -
درخت تصمیم چیست و چه تفاوتی با فلوچارت دارد؟
۴ آذر ۱۴۰۲ -
ایزو ۱۲۸ – استاندارد مستندات فنی محصول (TPD)
۲ آذر ۱۴۰۲