ایزو چیست

ایزو چیست و چرا باید گواهینامه ایزو دریافت کنیم؟ ISO نام دیگر سازمان بینالمللی استاندارد است. این سازمان وظیفه تدوین استانداردهایی برای تضمین کیفیت و سلامت محصولات و خدمات، ایمنی کارکنان، حفاظت از محیطزیست و غیره را برعهده دارد. اخذ گواهینامههای ایزو نشان میدهد که یک مجموعه در سطح استانداردهای مطرح بینالمللی فعالیت میکند. این امر باعث میشود مشتریها و سازمانهای همکار، برای استفاده از خدمات و انجام تجارتهای مختلف به کسبوکار مورد نظر اعتماد کنند.


آنچه در این مطلب میخوانید:
ایزو چیست؟
سازمان بینالمللی استاندارد (International Organization for Standardization) در سراسر دنیا با نام ایزو شناخته میشود. واژه ISO از واژه یونانی ISOS گرفته شده است که به معنی ایجاد برابری یا یکسانسازی است و به اهداف این سازمان اشاره دارد. مهمترین وظیفه ایزو، تدوین استانداردهایی برای سازمانهای گوناگون با هدف یکپارچهسازی روال انجام کارها و سطح کیفیت محصولات و خدمات است.
سازمان بینالمللی استاندارد در حال حاضر با ۱۶۴ عضو از کشورهای مختلف، از جمله ایران، در حالت فعالیت است. این سازمان با هدف تدوین استانداردهایی عملی و بهروز برای تضمین کیفیت و سلامت محصولات و خدمات، ایمنی کارکنان، حفاظت از محیطزیست و غیره در تمام صنایع کشورهای عضو، به فعالیتش ادامه میدهد.
نشان ایزو
بعد از پیادهسازی الزامات استانداردهای ایزو و اخذ گواهینامههای آن، کسبوکارها را میتوانند نشان ایزو را روی بستهبندی محصولاتشان درج کنند. استفاده از نشان ایزو باعث جلب اعتماد مشتری، افزایش فروش، پیشی گرفتن از رقبای تجاری و ورود به بازارهای جهانی میشود.
با درج این نشان روی محصولاتتان ارزش خرید کالاهای شما حداقل ۳۰% افزایش پیدا میکند و مجوز شرکت در نمایشگاههای بینالمللی را نیز دریافت میکنید؛ مهمتر از همه اینکه با درج برچسب ایزو روی محصولات، ارزش سهام شرکت شما و تعداد متقاضیان آن روزبهروز بیشتر میشود.

مزایای اخذ ISO گواهینامه ایزو چیست؟
اخذ گواهینامههای ایزو مزایای بسیاری هم برای مشتریان و هم برای کسبوکارها دارد. یک مجموعه با اخذ این گواهینامهها، به مصرفکنندگان و ذینفعان اطمینان میدهد که تمامی دستورالعملهای لازم را برای تولید کالا و ارائه خدمات در سطح استانداردهای جهانی رعایت میکند.
این موضوع با ایجاد اعتماد در مصرفکننده، کالا یا خدمات شما برای او ارزشمندتر میکند و باعث افزایش نرخ فروش و گسترش کسبوکار میشود. در جمعبندی پاسخ به سوال «مزایای دریافت گواهینامههای ایزو چیست» میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش رضایت مشتری
- افزایش سودآوری کسبوکار
- کاهش هزینههای مصرفی
- افزایش بازدهی و بهبود راندمان و سیکل کاری
- تامین سلامت کارکنان و ایجاد محیط کاری سالم با کمترین میزان خطرات
- افزایش آگاهی و تعهد کارکنان
برای مشاوره رایگان با تلفن های ۳۳۴۴۷۷۶۵-۰۲۳ و ۳۳۴۴۷۷۶۶-۰۲۳ تماس بگیرید.
کارکردهای درونسازمانی و برونسازمانی گواهینامههای ISO
هر کدام از استانداردهای ایزو متشکل از تعدادی دستورالعمل اجرایی هستند که در وهله اول بخش مدیریت کسبوکار شما را هدف میگیرند. شاید بتوان اولین کارکرد درونسازمانی این دستورالعملها را ایجاد یک سیستم مدیریت یکپارچه و مؤثر و ارتقای سطح تعهد در مدیران و کارکنان سازمان دانست.
دستورالعملهای گواهینامه ایزو همچنین برنامهای دقیق برای سنجش و بهبود عملکرد نیروهای انسانی به مدیران هر بخش از سازمان ارائه میدهند؛ به این ترتیب دومین کارکرد درونسازمانی ایزو اصلاح مراحل انجام یک فرایند و بهبود روابط کاری خواهد بود. مدیریت ریسک با شناسایی و حذف موارد خطرناک نیز از دیگر کارکردهای درونسازمانی مهم سیستم مدیریتی ایزو به حساب میآید.
ایجاد ارتباط بین تولیدکننده و مصرفکننده، مدیریت نارضایتیهای مشتریان و تبدیل آنها به فرصتهای تجاری، جذب سرمایهگذار و تبدیل خریداران بالقوه به مشتریهای دائمی را نیز میتوان کارکردهای برونسازمانی گواهینامههای ایزو دانست.

پرکاربردترین استانداردها و گواهینامه های ایزو چیست؟
پیادهسازی الزامات استانداردهای ایزو و اخذ گواهینامههای آن به بهبود مدیریت، افزایش کارایی سیستم و افزایش رضایت مشتری از محصول یا خدمت ارائه شده منجر میشود و به گسترش و پیشرفت کسبوکار کمک میکند؛ به همین دلیل کسبوکارهای کوچک و بزرگ، همیشه دنبال اخذ گواهینامههای ایزو مرتبط با زمینه فعالیتشان هستند. سازمان بینالمللی استاندارد دستورالعملها و الزاماتی برای انواع کسبوکارهای کوچک و بزرگی که در حوزههای مختلف مشغول فعالیت هستند ارائه میکند.
برخی از این استاندارهای ایزو، عمومی و برخی تخصصی هستند. استانداردهای عمومی برای هر کسبوکاری، صرفنظر از زمینه فعالیت آن، قابل اخذ و پیادهسازی هستند؛ ولی استانداردهای تخصصی محدوده نظارت مشخصتری دارند و بهدرد صنایع بهخصوصی میخورند. در ادامه با شماری از پرکاربردترین استانداردهای عمومی و تخصصی ایزو آشنا میشویم:
ایزو ۹۰۰۱ – استاندارد سیستم مدیریت کیفیت
ایزو ۹۰۰۱ یک استاندارد عمومی است که رعایت الزامات کیفیت را در تولید محصولات و ارائه خدماتی که موردنیاز مشتری است، بررسی میکند. کسبوکارهای مختلف با اخذ این گواهینامه میتوانند کنترل بیشتری روی فرایندهای خود داشته باشند و تعهدشان را نسبت به تأمین سطح بالای کیفیت در محصولات و یا خدمات خود نشان دهند. این استاندارد از استانداردهای بسیار پرکاربرد است و رعایت الزامات آن باعث کاهش هزینهها، بهینهسازی برنامهها و کاهش ریسک میشود.
ایزو ۱۴۰۰۱ – استاندارد سیستم مدیریت محیطزیست
ایزو ۱۴۰۰۱ یک استاندارد بینالمللی برای طراحی و پیادهسازی یک سیستم مدیریت زیستمحیطی است. اخذ گواهینامه ایزو ۱۴۰۰۱ نشان میدهد که فعالیت کسبوکار شما مطابق با قوانین حفاظت از محیطزیست است و به شما در دستیابی به بازارهای جدید و تقویت روابط با مشتریها، سازمانهای همکار و فعالان محیطزیست کمک میکند. این استاندارد یک استاندارد عمومی است، یعنی هر کسبوکاری، با هر تعداد نیرو و با هر زمینه فعالیت میتواند گواهینامه استاندارد ۱۴۰۰۱ را دریافت کند و از مزایای آن بهرهمند شود.
ایزو ۴۵۰۰۱ – استاندارد مدیریت ایمنی و سلامت حرفهای
ایزو ۴۵۰۰۱ استانداردی بینالمللی برای سیستمهای مدیریت بهداشت و ایمنی حرفهای (OHSMS) است که در سالهای اخیر جایگزین استاندارد OHSAS 18001 شده است. اخذ ایزو ۴۵۰۰۱ الزاماتی برای پیشگیری از بروز حوادث و تضمین سلامت و ایمنی در محل کار تعیین میکند. گرفتن ایزو ۴۵۰۰۱ به شما کمک میکند ریسکهای محیط کار را بهتر کنترل کنید و مسئولیت اجتماعی کسبوکارتان را برای تأمین ایمنی کارکنان بهدرستی برعهده بگیرید.
ایزو ۱۰۰۰۴ – استاندارد رضایتمندی مشتریان
ایزو ۱۰۰۰۴ (رضایتمندی مشتریان) از دیگر استانداردهایی است در تمامی سازمانها، با زمینه فعالیتهای گوناگون، کاربرد دارد. این استاندارد شامل دستورالعملهایی متمرکز بر مشتریان است و سازمانها میتوانند با اخذ آن میزان رضایت مشتریها از محصولات و خدمات خود را بررسی کنند. علاوه بر این الزامات گواهینامه ایزو ۱۰۰۰۴ راهکارهایی برای افزایش رضایت مشتریان به کسبوکارها ارائه میکند.
جمعبندی
مهمترین وظیفه سازمان بینالمللی استاندارد (ایزو) تدوین استانداردهایی برای صنایع مختلف با هدف یکپارچهسازی روال انجام کارها، بهبود کیفیت محصولات و خدمات و مراقبت از کارکنان، مصرفکنندهها و محیطزیست است. پیادهسازی الزامات این گواهینامهها همانطور که در بخش «مزایای اخذ گواهینامه ایزو چیست؟» دیدیم، بازده کلی سیستم و رضایت مشتری را افزایش میدهد و با صرفهجویی در زمان و هزینه و تربیت نیروهایی متخصص، به گسترش و پیشرفت کسبوکار کمک میکند.
از کجا گواهینامه ایزو بگیریم؟
اولین نکتهای که برای دریافت گواهینامه انواع استانداردها باید به آن توجه داشته باشید این است که گواهینامهای معتبر است که از مراجع صدور تحت اعتبار IAF یا ASCB صادر شود. پیش از عقد قرارداد و دریافت گواهینامه حتما بررسی کنید که نام مرجع صدور در لیست منتشر شده در سایت نهادهای نامبرده قابل مشاهده باشد؛ در غیر این صورت گواهی فاقد اعتبار خواهد بود.
دومین نکته مهمی که باید به آن توجه کنید این است که برای دریافت خدمات مشاوره یا صدور باید به دفتری مراجعه کنید که دارای پروانه و مجوز رسمی دولتی در آن حیطه باشد تا امکان پیگیری و استیفای حقوق در صورت بروز هر گونه مشکل برای شما محفوظ بماند.
در صورت نیاز به هرگونه مشاوره و راهنمایی جهت دریافت گواهینامه ایزو معتبر میتوانید از خدمات مشاوره رایگان مجموعه EIQM CET از طریق تماس با ما بهره ببرید.

گواهینامههای ایزومشاهده همه
-
ایزو ۹۰۰۱ (استاندارد مدیریت کیفیت)
-
ایزو ۱۴۰۰۱ (استاندارد مدیریت زیست محیطی)
-
ایزو ۴۵۰۰۱ (استاندارد مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی)
-
گواهینامه OHSAS 18001 (استاندارد مدیریت ایمنی و بهداشت حرفهای)
-
گواهینامه HSE (سیستم مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست)
-
گواهینامه IMS (ایزو ۹۰۰۱ – ایزو ۱۴۰۰۱ – ایزو ۴۵۰۰۱)
-
ایزو ۲۲۰۰۰ (استاندارد مدیریت ایمنی مواد غذایی)
-
گواهینامه HACCP (سیستم مدیریت ایمنی و مخاطرات صنایع غذایی)
-
گواهینامه GMP (روشهای خوب تولید)
-
ایزو ۱۰۰۰۴ (استاندارد رضایتمندی مشتریان)
مقالات ایزومشاهده همه
-
ایمنی کارگاه یا workplace safety
۱۳ آذر ۱۴۰۲ -
ایزو ۱۶۰۵۰ – استاندارد آجیل و خشکبار
۱۲ آذر ۱۴۰۲ -
چرخه دمینگ یا چرخه PDCA – ابزاری برای بهبود مستمر
۱۱ آذر ۱۴۰۲ -
ایزو ۲۰۸۱۵ –تضمین تولید و مدیریت قابلیت اطمینان در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی
۹ آذر ۱۴۰۲ -
مشاور مدیریت کیست؟ شرح خدمات مشاوره مدیریت
۸ آذر ۱۴۰۲ -
ایزو ۲۲۷۱۶ – استاندارد شیوههای تولید خوب برای لوازم آرایشی
۷ آذر ۱۴۰۲ -
تجزیه و تحلیل پاپیون: حلکردن پیچیدگیها با شیوهای نوین
۶ آذر ۱۴۰۲ -
ایزو TC 106 – کمیته فنی استانداردهای دندانپزشکی
۵ آذر ۱۴۰۲ -
درخت تصمیم چیست و چه تفاوتی با فلوچارت دارد؟
۴ آذر ۱۴۰۲ -
ایزو ۱۲۸ – استاندارد مستندات فنی محصول (TPD)
۲ آذر ۱۴۰۲